Tuhannet ja taas tuhannet vuosittain pois heitettävät paristot ja akut sisältävät myrkyllisiä metalleja, kuten kadmiumia, elohopeaa ja lyijyä, sekä muita vaarallisia aineita, kuten litiumia. Ne muodostavat merkittävän ympäristöriskin, jos niitä ei hävitetä asianmukaisesti.
Siksi Fordin alihankkijat ja jälleenmyyjät ovat sitoutuneet vähentämään akkujen ympäristövaikutuksia. Tämä kattaa toimia, kuten keräysjärjestelmien järjestämisen.
Tällä hetkellä noin 90 % lyijyakuista kierrätetään, ensisijaisesti uudelleenvalmistusta tai jälkikäsittelyä varten. Suomen markkinoilla on oma keräysjärjestelmä käytössä ympäristövaikutusten minimoimiseksi.
Korkeajännitteisten (HV) litiumioniakkujen osalta ensisijainen tavoitteemme on kerätä ne uudelleenvalmistusta ja uudelleenkäyttöä varten. Jos tämä ei ole toteutettavissa, pyrimme kierrättämään ne ja tukemaan kiertotaloutta.
Miten akut hävitetään?
Jokainen käytöstä poistettu korkeajännitteinen (HV) litiumioniakku Fordin sähköajoneuvoista on rekisteröitävä osoitteessa www.fordbatterycollection.com. Tämä verkkosivusto on tarkoitettu Fordin jälleenmyyjille, ajoneuvojen purkamoille ja muille valtuutetuille tahoille Ford-ajoneuvojen akkujen kierrättämiseksi. Rekisteröinnin yhteydessä noutopyyntö lähetetään automaattisesti, ja me järjestämme noudon. Vuoden 2009 paristo- ja akkujäteasetuksen mukaisesti me vastaanotamme ja hävitämme nämä akut maksutta.

Varmista, että hävität vanhat akut ja paristot ympäristöystävällisesti. Kysy neuvoa paikalliselta taholta vanhojen akkujen ja paristojen kierrättämiseksi. Suomessa pienet paristot ja akut voi kierrättää pääsääntöisesti niitä myyvissä paikoissa ja alueellisilla keräyspisteillä.
Paristot ja akut sisältävät myrkyllisiä metalleja, kuten kadmiumia, elohopeaa ja lyijyä, sekä muita vaarallisia aineita, kuten litiumia. Ne muodostavat merkittävän ympäristöriskin, jos niitä ei hävitetä asianmukaisesti.
Metallien kemialliset merkit:
Cd
|
Kadmium
|
Pb
|
Lyijy
|
Li
|
Litium
|
Li-Ion
|
Litium-ion
|
Lisätietoa romuajoneuvojen vastaanottopisteille (ATF)
Lisätietoa akun purkamisesta ajoneuvosta on saatavilla maksutta Kansainvälisen purkutietojärjestelmän (IDIS) kautta. Lisätietoja löydät osoitteesta https://www.idis2.com
Akkuvalmistajat tukevat myös keräysjärjestelmiä, joiden avulla asiakkaat voivat palauttaa kannettavat ajoneuvoakut (ja -paristot) nimitettyihin keräyspisteisiin. Nämä akut voidaan palauttaa maksutta näihin palautuspisteisiin. Suomen Autokierrätys on romuajoneuvojen ja sähköautojen ajovoima-akkujen tuottajayhteisö Suomessa, johon rekisteröityneet romuajoneuvojen kierrätysoperaattorit voivat tarvittaessa olla yhteydessä.
Korkeajännitteisten Ford litiumioniakkujen keräyksestä saat lisätietoja ottamalla yhteyttä osoitteeseen elveu@ford.com.